A természet hangja

Szóljon hát a párbeszéd a természetről!

Ahol a virág pénz és malter szagú
A pénzt csak az emberek értékelik, az életet csak az emberek nem

Talán nincs olyan ember manapság, sajnálatos módon, aki ne hallott volna már a természetkárosítás fogalmáról, de mit is takar ez valójában? A definíciókon és a jogi szagzsargonon túl létezik egy egyszerűbb módja is a fogalom megértésére.

 img_1481_1.jpg

Érd, Fenyves parkváros Nyugati oldalán egy nagy beruházás keretein belül gyermekek százainak iskolai éveit tervezi szebbé tenné az újonnan épülő általános iskola, sportcsarnok és tanuszoda. Ám az ígéretek és a valóság között van egy szó szerint kitaposott út, ahol a virág pénz és malter szagú és ahol, az élet pusztulásnak indul.

Az iskola egy Natura 2000-es terület közvetlen szomszédságában helyezkedik el. Ez egy eurpai uniós összefogás kereteiben megvalósuló tájvédelmi és madárvédelmi területet jelent.


Státusza: Különleges Természetmegőrzési Terület


Viszonylag nagy kiterjedésű, sok részében még kevéssé bolygatott, egybefüggő élőhelyet jelent, ami ritka Magyarországon. A terület 2012 óta védett. A majdnem 12 000 négyzetméteren a különleges élőhely típusokon megtalálható számos olyan faj, mely fokozott védettséget élvez. Ilyen például a Chondrosoma fiduciaria - magyar ősziaraszoló (lepke), melynek természetvédelmi értéke 100 000 forint.

 r1542115185414_l.jpg

 

És, hogy miért fontos megemlíteni egy ilyen apróságot, mikor egy NAGY beruházásról beszélünk?

Nos a Mészáros Lőrinchez kötődő vállalat, spórolás gyanánt a hulladéknak minősülő építési és bontási törmeléket a kitermelés után nem elszállíttatta előírás szerint, hanem a jogszabályokat megkerülve végig rakta a természetvédelmi terület kellős közepén (és még illegális szemétlerakó helyként is használják).

20211114_162125.jpg

Állítások szerint meg volt beszélve az érdi és a sóskúti önkormányzattal, de ezt senki nem tudta bizonyítani. Az új ellenzéki vezetésű városok tehetetlenek a NER erejével szemben.

A sorozatos feljelentések és a járási hivatal felelősségre vonása után sem kompenzálták a károkat.

A felelős járási hivatal arra kötelezte a céget, hogy 30 napon belül zárják le a forgalom elől az utat és 90 napon belül állítsák vissza az eredeti állapotot. Az utóbbi azt jelentené, hogy kompenzációt kellene fizetniük az elpusztított, károsított és megzavart előhely miatt. Ez még mind nem történt meg. Az út ugyanott áll és sajnos a természet nagy kárára használják is az emberek. Ugyanis a zavarás is hatalmas károkat tehet egy olyan ökoszisztémában, mely arra van bekalibrálva, hogy magát tartsa fenn.

Ám egy pénzbírság, egy megrovó hangsúly vagy a sorozatos hazugságok nem hozzák vissza azt a sok elpusztított életet, mely ki van szolgáltatva az emberi kapzsiságnak.

A pénzt csak az emberek értékelik. Az életet csak az emberek nem…

 

Zárásként hoztam egy idézetet, mely jól tükrözi az igazságot:

Az ember nem a természet felett álló lény, hanem annak szerves része!
~Yann Arthus-Bertrand~

 

Néhány záróképet mutatok még kommentár nélkül, ahogy én és a kamerám látja ennek a 13 milliárdos beruházásnak a haszontalanságát….


img_1492.jpg

Stipa capillata - kunkorgó árvalányhaj

kepernyokep_2021-11-22_130718.png

kepernyokep_2021-11-22_130512.png

cd.png

 

 

Ahány szemszög annyi igazság. Talán ezek a képek egy kicsit közelebb visznek titeket az igazsághoz, de ezt nektek kell eldöntenetek, hogy mi a ti igazságotok.

 

Barátsággal
Czifra Marietta

 

 

U.i.:
A szemét legális és ingyenes lerakásához találsz pár ötletet az instagram oldalamon

 

A bejegyzés trackback címe:

https://soundofnature.blog.hu/api/trackback/id/tr716761900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A természet hangja

Ismeretlen vizeken evezünk, kedves olvasóm! Utunkat nem szegélyezi part szakasz, csupán azok a hangfoszlányok kísérnek, melyek egy rejtélyes és ősi nyelven szólnak. A tenger morajlása, a szirének éneke, a sirályok kiáltása mind-mind egy üzenetet hordoz, akár a palackba zárt szellem önnön kívánsága: "VÉDD A TERMÉSZETET!"

süti beállítások módosítása