A természet hangja

Szóljon hát a párbeszéd a természetről!

10+1 TIPP: hogyan válassz egyetemet és szakot
Így választottam a természetvédelmi mérnök szakot

Az egyetemi jelentkezést nem lehet félválról venni, hiszen a jövőnk múlhat rajta. Azonban a tanácsok tömkelegében könnyen elveszhetünk. Összeírtam pár nem hétköznapi ötletet, ami alapján dönthetsz nem csak a természetvédelmi mérnök, de más szak mellett is.

theconfluenceoftherhoneandarverivers0202020200202.jpg

Kép: Arve és Rhone folyó találkozása

 

  1. Nézd meg az összes szakot

Írd össze, melyik szak szimpatikus és melyiket zárod ki teljesen. Ebből a halmazból egyesével elkezdhetsz szelektálni egyszerű szimpátia alapján. A felvi.hu a segítségedre lehet a részletesebb megismerésben, illetve az egyetemek honlapjai is. A legtöbbünk annak örülne a legjobban, hogyha valaki más mondaná meg mit válasszunk. Az érettségi közeledtével egyre több minden nyomja a vállunkat és egy ekkora volumenű döntés csak púp a hátunkon. Ne feledd azonban, hogy rólad van szó. Egy olyan generáció tagja vagy, aki szabadon választhat a szakok között és ezt érdemes kihasználni.

 

  1. Vedd számításba, melyik tantárgy ment a legjobban

Nem kedvelted a biológiát mégis az ment a legjobban a gimis éveid alatt? Nézz utána, mely szakokon előnyös az adott tantárgy ismereted és válassz azok közül. Megfogsz lepődni egy-egy unalmas tantárgy mennyire érdekes egyetemi tárgyakhoz kötődik. 

TV szakra vihető tárgyak
 Kettőt kell választani: biológia / fizika / földrajz / informatika / kémia / matematika / természettudomány / egy ágazati szakmai érettségi vizsgatárgy / egy ágazaton belüli specializáció szakmai érettségi vizsgatárgy / egy idegen nyelv / egy szakmai előkészítő vizsgatárgy 
Forrás

 

  1. Nyiss a világra

Sosem gondoltam volna, hogy a természetvédelmi mérnök szak újat tud nekem mutatni, hiszen én egész kiskorom óta foglalkoztam környezet-és természetvédelemmel. Ennek ellenére egy új világ tárult fel a számomra. Olyan gondolat bőséget kaptam egy ismertnek hitt szakma által, amiről álmodni sem mertem volna. Érdemes nem csak egy ismeretlen, de egy jól ismert tárgy mellett letenni a voksod, ami nem mindig jelent kényelmet!

 

  1. Bízz magadban!

Ne hagyd, hogy eltántorítsanak a választásod mellől! Mégiscsak te fogsz egyetemre járni és neked kell, hogy tetszen! Az sosem igaz, hogy egy adott szakmában nem lehet elhelyezkedni. Ezt csak azok mondják, akik nem ismerik vagy nem elég kitartóak választásuk mellett! Nyugodtan dönts a legőrültebb szak mellett és biztosan élvezni is fogod, ami egyenes út a sikeres és elhivatott élethez!

 

  1. Ha nem tudsz dönteni

Számításba kell venni azt is, hogy az ember nem tudja hamar eldönteni mit is szeretne valójában. Ez nem feltétlen jelenti azt, hogy nem ismered magad eléggé, csak a jelen helyzetben nem biztos, hogy teljesen önazonosan és magabiztosan állnál ki egy döntés mellett. Kerüld a kényszerhelyzeteket és halaszd el a döntésed egy évvel akár! Az egyetem megvár és addig is dolgozhatsz, pihenhetsz és több időd lesz felfedezni önmagad és a hozzád illő legmegfelelőbb szakot is megtalálhatod.

 

  1. Ne ringasd magad álomvilágba!

Az egyetem nem sétagalopp. Egy olyan szak, ami a legközelebb is áll hozzád, nagyon kemény dió lehet. Azt szokták mondani, hogy az egyetemen "hozzá kell szokni a terheléshez" és akkor nyert ügyed van. Nos, én nem osztom ezt a véleményt. Szerintem az a legjobb taktika, ha nem a megalkuvás, hanem az elhivatottság visz előre. Ne ijedj meg, ha nem teljesen azt kapod, amit vártál. Az az igazság, hogy az első félév mindenhol piszok nehéz, de ha azt „túléled”, akkor nyert ügye van!

 

  1. Ne rohanjunk előre

Ha önmagunk megismerése egy életen át tart, akkor hogyan várják el tőlünk, hogy évtizedekre előre ismerjük magunkat és válasszunk sorsot magunknak?
Ezen egy percig se aggódj! Az úton ismered meg a tájat, így saját magadat is. Választásod essen akármire is úgyis közben fogod felfedezni a világot és magadat is. És, ami a legjobb, hogy mindig dönthetsz másképp! Ha az első félév után abba hagyod az egyetemet, akkor nem kell kifizetned (vagy visszakapod a pénzt). Kipróbálhatsz több szakot is, jelentkezhetsz kereszt félévben is és az se baj, ha kihagysz egy kis időt. 

A kicsapongás útja vezet a bölcsesség palotájához

William Blake

 

  1. Nem az a lényeg, hogy bármi áron dönts

Nem lehet most tudni – akár mennyire is jól ismered maga –, hogy milyen irányba változik az életed. Most a legjobb belátásod szerint dönts és ne törődj azzal: „mi lesz ha”. Az majd akkor dől el! Addig meg úgy sem tudsz változtatni rajta. Ha eljön az ideje, meg úgyis tudni fogod!

 

  1. Klisé

A nyílt és edukációs napok tényleg segíthetnek, de nem minden esetben! Nem az fontos, hogy milyen szimpatikus ember áll a pult mögött vagy, hogy az egyetemeknek mennyire szép az épülete. Magadra hallgass, mondhatnám, hogy az ösztöneidre. Ha azt érzed, hogy egy szak tetszik, de az egyetem nem, akkor ne mondj le róla!

 

  1. Költözz el bátran!

Ne kényelemből dönts! A 21. században mindenhol megkaphatod ugyanazt azt ellátást. Ha egy olyan egyetem szimpatikusabb, ami az ország másik végén van vagy esetleg külföldön, nyugodtan válaszd azt. Közkeletű tény, hogy az emberek minden egyetemen kedvesek és segítőkések minden „újonccal” is. Az viszont közkeletű tévedés, hogy a pesti egyetemek lehetnek a legjobbak. Az számít neked mi a legjobb és ne félj utazni, világot látni!

Személyes tapasztalat: Gödöllőn nem csak a kollégium alkalmas arra, hogy "letelepedj", de a békés város, az egyetem (MATE) mezőgazdasági treületei és a környék természetvédelmi területei alkalmasak a gyakorlati órák elvégzésére, a kikapcsolódásra és nem utolsó sorban a friss levegő állandóan biztosítva van.

 

+1

Én megnéztem a szelektálásomból maradt három szak tantárgy tematikáját és bár fogalmam sem volt, mit jelenthet a természetvédelmi célú gyepfenntartás, mégis e- mellett tettem le  a voksom, minden más helyett!

 

 

 

Barátsággal
Czifra Marietta

 

 

u.i.: Mindenkinek meg van saját útja. Válaszd hát az önazönösággal kikövezett ösvényt.

A bejegyzés trackback címe:

https://soundofnature.blog.hu/api/trackback/id/tr5416823798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A természet hangja

Ismeretlen vizeken evezünk, kedves olvasóm! Utunkat nem szegélyezi part szakasz, csupán azok a hangfoszlányok kísérnek, melyek egy rejtélyes és ősi nyelven szólnak. A tenger morajlása, a szirének éneke, a sirályok kiáltása mind-mind egy üzenetet hordoz, akár a palackba zárt szellem önnön kívánsága: "VÉDD A TERMÉSZETET!"

süti beállítások módosítása