A természet hangja

Szóljon hát a párbeszéd a természetről!

Levendula szezon és az aszály kár

A jó és rossz története

Kinek jut eszébe az aszály kellős közepén műfüvet locsolni?
Hát mindenkinek!

kepernyokep_2022-08-26_002230.png

Kép: saját I Natura 2000-es területen lévő kiszáradt levendulás


Ne ámítsuk egymást kedves olvasóm, te is megteszed. Hogy miért hozom fel ezt egyáltalán? Nos, mert ez rossz dolog. Noha nem igazán tudunk kellőképpen rálátást nyerni a valóság eme szegletére, hiszen a mumus lesböl támadva beszővi az agyunk minden szegletét és kiírtja vele együtt a szabad gondolkodás minden csíráját. S ez sajnos, nem hiúság kérdése, ez maga a propaganda hatalma. 



Propaganda definíció:  

Egyoldalú elképzelés széleskörű terjesztése tervszerű módon; tan elhitetése azzal a céllal, hogy egy csoport előremozdítsa a saját ügyét, vagy károsítsa az ellenfélét, illetve maga az elképzelés, tan, amelyet így terjesztenek.
Wikiszótár

 

 A csapból is ez folyik

 

Hagyjuk is a szocializálódás mikéntjét, ugorjunk arra a pontra, mikor már értelmes felnőtt emberként önálló gondolatokkal és felelősséget vállalva éljük az életünket és ... vagyis így kéne kinéznie. Nem így néz ki? Jogosan tombolhat most az egód, kedves olvasóm valóban? Nos, nem hinném. Nekem ugyanis, az, aki az aszály idején locsol, ráadásul műfüvet, ráadásul az utcán, az nem, hogy nem vállalja a felelőséget, de egyenrangú egy agyhalott zombival is, ki nem képes önálló döntéseket hozni.

 Barát vagy zombi?

A TV-ből, rádióból, on- és offline reklám felületről egyaránt az az agyament elképzelés sugárzik bele az emberek tudatalattijába, hogy nem kell a vízzel gazdálkodni. Csak ilyen egyszerűen, nem kell vele gazdálkodni. Na nem úgy, mint a most rezsi csökkentés csökkentése vagy a háborús infláció miatt mindennel is.

Hallottuk persze, hogy aszály van, ég a Hortobágy, lajtos kocsi megy Solymárra, kézzel foghatóan éreztük a virágainkon és láttuk az őszies tájon, hogy baj van. És mit tettünk? Félre néztünk, mint mindig. Mert ez az egyszerűbb. Hallani, de nem rá gondolni; hallani, de nem hagyni, hogy kiváltson érzelmeket; hallani, de azt tenni, amit eddig is. Fáradtan hazaérünk a munkából és az újonnan beépített öntöző rendszert bekapcsoljuk; elővesszük a locsolót és kimegyünk az utcára a közteret fellocsolni, hogy a házunk esztétikáján ne essen csorba, s közben itt, Parkvárosban, ahol mindenkitől két utcára és egy autóútra található a Natura 2000- es terület, ahol a szomszédban van egy puffer terület és ahol az állatok tömegesen szomjan haltak, itt minden ember nyugodtan locsol nap, mint nap és egy valamin van csak kiakadva.  Hogy hova tűnt a levendulás?

Ja. Szomorú, hogy egy magántulajdonban lévő birtokon a  tulaj azt tesz, ami az érdekét szolgálja. Szomorú, hogy nem hozott neki hasznot, s, hogy a haszon nem nyilvánul meg az esztétikai kielégülésben és a finom illatokban, de ez van. 

Kép: saját I kiszáradt védett terület

 

A levendulás miatti hiszti is az emberek eltorzult szépérzékét bántja, s ebben nem a tarvágás a torz kép, hanem a tökéletesre nyírt levendula és műfű képe. 

Ez a cikk az Érdi levendulás kálváriáját mutatja be, azon eltorzult emberi szemeken keresztül, melyek megalkották az "idilli kertvárosi" hangulatot. 

Képzeljünk el egy csodás várost tele egyenházakkal, frissen nyírt gyepekkel, csodásan gondozott kertekkel és viháncoló kisgyermekekkel. Na igen, ez az, amit az itt lakók látnak, vagyis ahogy én hívom, őket "betelepülők". 
Amit én vagyis egy itt lakó tapasztal az a következő:
Természetpusztítás, aszálykár elősegítése, tücsök ciripelés helyetti locsoló hang, őshonos fajok helyett invazív, káros, idegen honos fajok, tiszta levegő helyett vegyszerrel teli utcák, hol a gyerekek mit sem sejtve szippantják be a pince mélyén meglapuló DDT- szagtalan részecskéit, s még valami.

A legszentségtelenebb dolog, amit valaha láttam: a hónapok óta tartó aszály alatt, mikor a növényzet teljesen kiszáradt, mikor országos tűzgyújtási tilalom van és az év legmelegebb estéi, egy csapat betelepülő suhanc tüzet rak a Natura 2000-es terület kellős közepén, csupán, mert ez MENŐ.

 

300821855_5444823278929604_668152630043417413_n.jpg

Kép: saját I illegális tűzrakó hely

 

Elfogytak a szavak. 


Gondold át most önmagadtól ezt a leírást. Gondolkodj szabadon. Telljen meg a szíved az kelletlen érzelmek kavalkádjával és mikor már azt érzed túl csordult a pohár, hagyj az érzelmeknek szabad átfolyást. Ez vezet el a szabad akarathoz és a felelősségteljes élethez. 

Hagyom, hogy eldöntsétek mi az igazság, s mi a ti igazságotok. 

 

~Gondolkodj szabadon,
Olvass szabadon,
Kövesd a Természet Hangját~

 

Barátsággal:
Czifra Marietta

 

 

U.i.: A levendulás megmaradt része egyébként kiszáradt. És, hogy mi nem oké a képen? Hát az, hogy egyáltalán nincs gondozva és a szezon közepén elvirágzott az eső hiánya miatt.  Részletesebben itt tudtok a levendulásról olvasni. 

 

img_0676.jpg

Kép: saját I levendulás pompájában, aszály kár nélkül

 

A bejegyzés trackback címe:

https://soundofnature.blog.hu/api/trackback/id/tr9817888723

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csakférfi 2022.08.27. 07:48:44

Addig amíg a "különleges" "egyedi" "önkifejezés" "mert megérdemled"... stb. szavak ki nem kopnak addig az egyéni ego a mérvadó.
Mihelyst a csoport a társ a csapat érdeke lesz az első helyen a gondolkodásban..... sőt a természet egészsége felül írja az egyéni "szabadságot.... helyre áll az általad preferált" rendes" gondolkodás.
Ha nem lesz más választásunk..... akkor lehet közjó. Amíg mindeki személyes szabadságról.. saját útról hablatyol addig ne várj "csodát".
:)

A természet hangja

Ismeretlen vizeken evezünk, kedves olvasóm! Utunkat nem szegélyezi part szakasz, csupán azok a hangfoszlányok kísérnek, melyek egy rejtélyes és ősi nyelven szólnak. A tenger morajlása, a szirének éneke, a sirályok kiáltása mind-mind egy üzenetet hordoz, akár a palackba zárt szellem önnön kívánsága: "VÉDD A TERMÉSZETET!"

süti beállítások módosítása