A természet hangja

Szóljon hát a párbeszéd a természetről!

Mi a célja a blognak?
Egy természetvédelmi mérnök vallomása

Kalandorok vigyázzatok! A játékot csak akkor kezdjétek el, ha be is fejezitek!
Jumanji-1995


Nyíltan kimondom:
Ezt a blogot azért hoztam létre, hogy népszerűsítsem a természetvédelmet!

A tudomány egy olyan válfajáról fog szó esni, mely oly szeszélyes, oly rejtélyes és felfedezetlen terep, mint a „tenger”.
De ne féljetek, itt nem támadnak meg ismeretlen vízi szörnyek, melyek értelmezhetetlen maszlagként kapják el a mit sem sejtő kalandorokat, hogy utána kiköpve az áldozatot, újra a víz alá bukjanak és a feledésbe merüljenek.
A nagyérdemű publikum itt kikapcsolódhat és közben csemegézhet érdekesebbnél érdekesebb kuriózumokról. Legyen szó a kakasmandingó virágáról, avagy a nagy szentjánosbogár pislákoló fényeiről, mindig a célt a szemünk elött tartva maradunk az egyetlen járható úton:

                                                         Hallgatva a természet hangját!

Az utunkat szegélyezni fogja távolról hallható segély kiálltás és a szirének csábító éneke is, melyek mind azt mondják, hogy VÉDENI KELL A TERMÉSZETET.

De, hogy mivel is foglalkozik az az irdatlan hosszú szóval illetett tevékenység, amit a digitális világgal formált agyunk olyan szívesen lerövidítene?
Természetvédelem (bizonyos berkekben TV) megőriz, fenntart, megóv.  Mindig is utáltam amikor az órákon ezekkel a látszólag semmit mondó szavakkal dobálóztak, de mégis mit jelentenek?
Ismerjük mindannyian a Nemzeti parkokat, Vadasparkokat és műemlékeket, de ide tartozik a Tájvédelmi körzet, a Természetvédelmi terület, Természeti emlék fogalma és a Natura 2000-es területek is. Mindben közös, hogy egy föld felszíni és felszín alatti élő és élettelen „kincseket” lehatárol, véd és közzé tesz, hogy mindenki láthassa, milyen csodák vesznek körül minket.

Nem összekeverendő a környezetvédelemmel!
Nem, kedves olvasóm, ez különbözik és mégis hozzá tartozik: rész-egész kapcsolat! Egy gyönyörű – biológiai kifejezéssel élve – szimbiózis. Az egyik nem működik a másik nélkül.

És még nincs vége!
Foglalkozik génmegőrzéssel, mely felhívja a figyelmet az élővilág sokféleségére (biodiverzitás) és annak megőrzése végett rengeteg furcsa és bonyolult dolgot végez, mint például a „monitoring”, „cserje irtás” vagy a nemzetközi egyezmények (pl: Ramsari), szankciók és tiltások betartása.
Hova tovább foglalkozik turizmussal, gyógyítással és szemléletformálással!

Ez utóbbi az én nem titkolt célom!

Halljuk hát meg a természet hangját és közösen értelmezve váljunk mindannyian a fele barátjává.
Akár a vadlovakat szelidítő, ám soha meg nem zabolázható suttogó, aki érti és tiszteli az előtte álló lényt, melytől függ az élete és boldogsága.

Ezzel a kölcsönös partneri kapcsolattal zárnám első blog bejegyzésemet és remélem, hogy a közös utunkon, mind egy kicsit Robert Redford nyomdokaiba léphetünk. Elsajátítjuk azt a nonverbális kommunikációt, melyet a természet beszél és amellyel megtanulhatjuk a gyógyítás művészetét, vagyis a Természetvédelmét!

Kalandokkal teli felfedezést kívánok!

 

Barátsággal:
CzM


Ezen a linken látható az instagram oldalam, ahol apró érdekességeket találhatsz.

 

 

U.i.: Írjátok meg miről írjak! Érdekes, érdektelen, TV!
XO

A bejegyzés trackback címe:

https://soundofnature.blog.hu/api/trackback/id/tr1416589426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A természet hangja

Ismeretlen vizeken evezünk, kedves olvasóm! Utunkat nem szegélyezi part szakasz, csupán azok a hangfoszlányok kísérnek, melyek egy rejtélyes és ősi nyelven szólnak. A tenger morajlása, a szirének éneke, a sirályok kiáltása mind-mind egy üzenetet hordoz, akár a palackba zárt szellem önnön kívánsága: "VÉDD A TERMÉSZETET!"

süti beállítások módosítása